ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ- ΈΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

   

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ (610-641) ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 626 Μ.Χ. ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ."— 


1 ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ (610-641) ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 626 Μ.Χ. ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ- ΈΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ, ΕΝΩ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΑΒΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ. ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 9ΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 10 ΟΥ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ: ΤΗΣ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΑΣΚΙΑΣ.

2 ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΔΙΟΚΛΕΙΑ, ΣΤΑ 1040/41 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΪΣΛΑΒΟΣ (1037-1051) ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΈΤΣΙ, Η ΔΙΟΚΛΕΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΟΪΣΛΑΒΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ (1052-1082) ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΙ ΣΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ (1067). ΤΟ 1077, Ο ΜΙΧΑΗΛ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «REX». ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ (ΖΕΤΑΣ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΟΔΙΝΟ (ΜΠΟΝΤΙΝ, 1082-1101), Η ΧΩΡΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΑΡΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΣΚΙΑ. Ο ΒΟΔΙΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥ. Ο ΒΟΔΙΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 11ΟΥ ΑΙΩΝΑ.

3 ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

4 Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

5 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ Τ Α ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΟΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΡΑΣΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ, Η ΔΙΟΚΛΕΙΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΝΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΡΑΣΚΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΡΑΣΚΙΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 840-860. Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝ (893-927) ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗ ΡΑΣΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ (924-927). ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΤΣΑΣΛΑΒ (927-950) ΔΗΛΩΣΕ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 10ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΡΑΣΚΙΑ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ (976-1018), Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΣΚΙΑ, ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΟΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Β (1018), Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

6 ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΝ 12 Ο ΑΙ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΟΔΙΝΟΥ Η ΔΙΟΚΛΕΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΑΣΚΙΑ. Η ΡΑΣΚΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 12ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΝΘΡΟΝΙΖΕ ΚΑΙ ΕΚΘΡΟΝΙΖΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΖΟΥΠΑΝΟΥΣ (= ΑΡΧΟΝΤΕΣ) ΤΗΣ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΚΛΕΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (Π.Χ. ΣΤΑ 1122 ΚΑΙ 1129, 1149/53 1161/62 ΚΑΙ 1165), ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΥΓΓΡΟΥΣ. Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΡΑΣΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΟΥΠΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΕΜΑΝΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 1166 Η 1168-1196). Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

7 Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΝΕΜΑΝΙΔΩΝ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ VISOKI DECANI ΤΟΥ 14 ΟΥ ΑΙ.)

8 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ ΣΤΑ 1166-68 ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΟΥΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΑΝΟΥΗΛ Α' (1143-1180). ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΝΑ ΣΤΑΣΙΑΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΤΑ 1171/72. ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΗΛ (1180) Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΓΓΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟ ΒΑΡΒΑΡΟΣΑ Ο ΝΕΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Ο ΙΣΑΑΚΙΟΣ Β' ΆΓΓΕΛΟΣ (1185-1195) ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΤΟΝ ΝΕΜΑΝΙΑ ΤΟ 1190. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ, ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1189. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΓΑΜΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΤΟΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΝΕΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΔΟΚΙΑ, ΑΝΙΨΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. ΤΟ 1196 ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΣΗΛΘΕ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ STUDENICA, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΜΩΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ, ΟΠΟΥ ΜΟΝΑΖΕ Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ. ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1200.

9 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ

10 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΜΑΝΙΑ ΩΣ ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

11 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΣ Ο ΝΕΜΑΝΙΑ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΤΟΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ (1204) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Δ' ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. ΈΝΑΣ ΝΕΟΣ ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΔΟΓΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ENRICO DANDOLO ΆΝΝΑ, ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΕΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ, ΤΟ 1217, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΗΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΝΑ ΜΑΚΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ (1219).

12 ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΣ

13 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΤΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΓΟΤΑΝ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ. ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΕΜΑΝΙΑ, Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ, Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 14Ο ΑΙΩΝΑ, ΟΤΑΝ Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΔΑΦΗ, ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΝΤΟΣΛΑΒ 1227/8-1234, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΔΙΣΛΑΒ 1234-1243 ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Α΄ ΟΥΡΕΣΗΣ 1243-1276), ΔΕ ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ. ΈΝΑ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΥ, ΔΡΑΓΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΤΙΝ.

14 Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1276 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1321 ΕΠΙ ΔΡΑΓΟΥΤΙΝ (1276-1282), ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙ ΜΙΛΟΥΤΙΝ (1282-1321), ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΔΡΑΣ (ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ) ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ Β'. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ, ΕΦΕΡΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΣΕΡΒΟΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

15 Ο ΔΡΑΓΟΥΤΙΝ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ 1296)

16 Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΑΤΑΡΩΝ

17 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ Β' (1282-1328) ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ Γ' (1328-1341), ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΑΝ. ΈΤΣΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ (1330) ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΜΠΟΥΖΝΤ. Η ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΙΣΜΑΝ (1323-1330), ΣΗΜΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ Β' ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΝΩ Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΥΡΕΣΗΣ Γ' (1321-1331) ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΧΑΡΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ. Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ, ΝΤΟΥΣΑΝ, ΕΚΘΡΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ.

18 Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙ ΔΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΥΣΑΝ (1331-1355, ΑΠΟ ΤΟ 1346 ΤΣΑΡΟΣ) ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. Η ΑΥΤΟΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΣΕ «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ», ΤΟ 1346, ΕΔΕΙΧΝΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΔΟΥΣΑΝ: ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, Η ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΣΕΡΒΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΛΜΠΟΥΖΝΤ (1330) ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΥΣΑΝ. Ο ΔΟΥΣΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ. Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ. ΤΕΛΙΚΑ, Η ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ, ΠΙΘΑΝΩΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΠΟΛΗ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΑΠΟΡΘΗΤΗ.

19 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Ο ΔΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ «ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ». Ο ΔΟΥΣΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕ ΜΟΝΟ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ. ΈΤΣΙ, ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟ ΣΕ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ». ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1346 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟΝ ΕΣΤΕΨΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ, ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΩΝ. Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΟΥΣΑΝ, ΤΟΝ ΣΕΡΒΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ΕΠΑΦΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΕΚΒΥΖΑΝΤΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

20 Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΥΣΑΝ

21 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΠΙ ΔΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΜΑΝΙΔΩΝ Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΘΕΣΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΩΡΙΜΑΣΗ, ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ. ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ 13Ο ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟΥΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΒΕΡΟΙΑ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΙΔΡΥΑΝ ΠΟΛΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ Η ΟΡΥΧΕΙΑ (RUDNIK, TREPCA, BRSKOVO, NOVO BRDO) ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΩΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΚΕΙΝΗΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΔΕΡΜΑΤΑ, ΞΥΛΕΙΑ, ΚΕΡΙ, ΜΕΛΙ, ΜΑΛΛΙΝΑ ΚΑΙ ΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ. ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΥΦΑΣΜΑΤΑ, ΑΛΑΤΙ, ΚΡΑΣΙΑ, ΛΑΔΙ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΠΛΑ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΣΑΝ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡΟ, Η BUDVA ΚΑΙ Η ΥΠΟ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΣΤΕΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

22 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΥΡΕΣΗΣ Ε΄ (1355-1371) ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ. Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ (1371). ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΕΜΟΝΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟ HREBELJANOVIC (1371-1389), Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ, ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΣΝΙΟΥΣ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ TVRTKO, ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 1389 ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΟΥΡΑΤ Α'. ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ, Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΣ.

23 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ (ADAM STEFANOVIC 1870)

24 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ GOLUBAC (14 ΟΣ ΑΙ.)

25 Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 14ΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 15Ο ΑΙΩΝΑ. Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟ 1402 ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΓΓΟΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΚΟΣΑΕΤΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ. Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ (1389-1427) ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΧΩΡΟΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ, ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 15ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ, Ο ΝΕΟΣ ΣΕΡΒΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΑΝΚΟΒΙΤΣ (1427-1456), ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΣΜΕΝΤΕΡΕΒΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΒΡΑΧΥΒΙΟ. ΤΟ 1459, ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΑΥΤΟ, ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΓΓΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ.

26 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΑΚΝΚΟΒΙΤΣ

27 ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΤΟΝ 14 Ο ΑΙ.

28 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΑΙΩΝΕΣ. Η ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΒΙΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΈΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ Η ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΜΕΡΗ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΤΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ, ΤΗ ΔΑΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟ.

29 Ο ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΤΟ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ (ΔΗΛΑΔΗ Ο «ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ») ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ 15ΟΣ ΚΑΙ 16ΟΣ. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ. ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΣΕ ΑΥΤΕΣ- ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΕΜΠΟΡΩΝ, ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΡΕΙΧΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

30 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ, ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 16ΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ 17Ο ΑΙΩΝΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ 1593-1606 ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΑ 1645-1669. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΗΡΕ ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ (1683), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ (1683-1699). ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΒΑΘΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΑΪΣΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ,Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Γ΄ CRNOJEVIC ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ 1690 ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

31 ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Η ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ, ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ, ΣΕΡΒΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΠΗΡΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΟΡΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΙΩΣΗΦ Α,‘ ΣΤΑ 1690-1695 ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ 1713/15 ΚΑΙ ΤΟ 1743 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΗΣ, Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΑ.

32 Η ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ

33 ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ ΜΟΝΑΡΧΩΝ ΕΙΧΑΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ -ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗ- ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ NOVI SAD, ΣΕΜΛΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΡΛΟΒΙΤΣ, ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕΤΑΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΥ». ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.

34 Η ΠΟΛΗ NOVI SAD ΤΟ 1920

35 ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1804 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ (1804) Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΕΡΒΙΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ. Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΑΥΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

36 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ ΩΣΤΟΣΟ, Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΡΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ 18Ο ΚΑΙ 19Ο ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΑΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΑΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΜΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΌΤΑΝ ΤΟ 1867 Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΥΑΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΓΓΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Η ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΥΓΓΡΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΛΥΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ.

37 ΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1459 ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 17ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ (ΣΤΑ 1688-1690,1718- 1739 ΚΑΙ 1788-1791), ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ, ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

38 ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΩΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΕΥΠΟΡΟ ΣΤΡΩΜΑ ΖΩΕΜΠΟΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΙΤΟΥ (ΤΟΥ KNEZ) ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΥΣΤΡΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΣΗΜΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΕΙΡΑΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΑΛΙΚΙΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ. Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ. Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΑΛΙΚΙΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΣΕΛΙΜ Γ' (1788-1807) ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ (1791). ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙΟΥ ΒΙΔΙΝΙΟΥ (ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΔ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ), ΑΠ' ΟΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΡΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΑΛΙΚΙΟΥ.

39 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ (1801- 1813) ΤΟ 1801, ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΕΛΙΜ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ. ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 70 ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΑΛΙΚΙΟΥ (1804). ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ, Ο ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1806 ΤΟ ΠΑΣΑΛΙΚΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ. Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ. ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ. ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗ. Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ 1806-1812, ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΧΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΕΡΒΙΚΑ ΦΡΟΥΡΙΑ (1809-1810). Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (ΜΑΙΟΣ 1812) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. 'ΟΤΑΝ, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1813, ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ 10 ΕΤΩΝ ΞΑΝΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ, Ο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ.

40 Ο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ (1804-1813)

41 Ο ΜΙΛΟΣ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΩΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ, ΕΝΩ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΧΑΪΝΤΟΥΚΙΣΜΟΥ» (ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΥ), ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΣΕ Ο ΜΙΛΟΣ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΤΟ 1813 ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ. ΆΛΛΩΣΤΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΕΥΝΟΪΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ Ο ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΕΞΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

42 Ο ΜΙΛΟΣ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ (1817-1839)

43 Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1815 ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟ 1834 ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΠΕΣΠΑΣΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΠΥΛΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΑ «ΧΑΤΙ-ΣΕΡΙΦ» ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1826 ΚΑΙ 1830-31. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΑΣΑΛΙΚΙΑ, ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΕΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΛΕΑΡ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ (ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΚΟΣΟΒΟ), ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΕΡΒΙΑ.

44 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΈΤΣΙ, Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 38 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΜΕ 680 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Η ΟΡΓΑΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ. ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕΡΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΝΕΑ, 1834).

45 Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΣΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ. ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕ ΕΝΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ 1817 ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΡΙΤΟΥΣ ΩΣ ΙΔΡΥΤΟΥ ΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ. Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η ΠΥΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΚΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ «ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ» ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (1838) ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΜΟΝΑ. ΤΑ 17 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΧΘΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ, ΚΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΟΒΙΑ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΕΣ Ο ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (1839-1842). Η ΣΥΧΝΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΑΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

46 ΤΟ NACERTANIJE ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΕΞΗΓΑΓΑΝ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ», ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΕΒΙΤΣ (1842-1858). ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΤΗΡΗΣΕ ΝΟΜΟΤΑΓΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ. ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ NACERTANIJE ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΚΑΡΑΣΑΝΙΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1844» ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1918. Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΈΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΣΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΣ.

47 Ο ΗΛΙΑ ΓΚΑΡΑΣΑΝΙΝ

48 ΤΟ NACERTANIJE Ο ΓΚΑΡΑΣΑΝΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ NACERTANIJE, ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤ Α Σ ΤΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ, ΩΣ ΣΤΟΧΟΣ, Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΠΑΡΕΙΧΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ NACERTANIJE ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΣΑΝΙΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΑΦΕΙΑ. ΓΕΝΙΚΑ, ΤΟ ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΣΕΡΒΙΚΟ. ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ.

49 ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣ ΟΜΠΡΕΝΤΟΒΙΤΣ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (1844) ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΤΩΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Κ.Α. ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ, ΕΠΙΣΗΣ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΩ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΥΡΑΘΕΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ Β. ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ.

50 Ο ΜΙΧΑΗΛ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ (1860-1868) Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΕΡΒΩΝ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ. Ο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΙΕΒΙΤΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1858, ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ. ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΞΑΝΑ Ο 76ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΑ, ΜΙΛΟΣ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ (1858-1860) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (1860-1868), ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ. ΣΤΑ 1866-68 ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΕΝΩ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ, ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΡΟΣΜΑΓΙΕΡ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΩΣΤΟΣΟ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1868. ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΝΕΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΛΑΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ, ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣ ΓΕΒΡΕΜ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1872. ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1869 ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

51 ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΟΥ. ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΝΩΣΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΆΡΧΙΣΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1866 ΣΤΟ NOVI SAD, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΟΠΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΒΕΤΟΖΑΡ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ (1846-1875) ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΦΟΡΕΑ. ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

52 Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΕΡΒΙΑ (1878) Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΤΟ 1875 ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1875-78. Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΜΙΛΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΙΟΥΝΙΟΣ 1876) ΩΣΤΟΣΟ, Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ. ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1876). ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ 1877). ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1877), Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΣΥΝΑΨΑΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1878, Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Ο ΧΩΡΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΕΡΒΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΑΝΤΙ ΜΙΑΣ ΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: ΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

53 Ο ΜΙΛΑΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ

54 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ (1878-1882) Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1878) ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1914) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΣΟΦΙΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΖΑΚΙΟΥ ΝOVI PAZAR ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ. ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΛΑΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ (1872-1889) ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ. ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ, Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1882).

55 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (1885) ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ 1885 ΚΗΡΥΞΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΤΟ 1886 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΕΚΤΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ». ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ. ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1890 ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ. Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (VMRO, ΑΠΟ ΤΟ 1893). Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΛΑΒΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ.

56 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1885 ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Η ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟ 1885 ΕΙΧΕ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΤΤΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΙΛΑΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1889 ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (1889-1903). Ο ΜΙΛΑΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΗΜΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1888 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΤΟ 1894, ΚΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΕΘΗΚΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ 1869.

57 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΣΤΑ 1897-98), Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, Ο ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ, ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΗΜΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΕΔΩΣΕ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1903, ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ. ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1888. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

58 Ο ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1903 ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ. Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΨΕ ΤΟ 1904 ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ (1906-1908). ΩΣΤΟΣΟ Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. ΕΝΘΑΡΡΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΔΟΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΠΛΕΞΕ Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΟ 1908.

59 Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ο ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΣΤΑ 1912 ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΥΟ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. Η ΠΡΩΤΗ (13.3.1912) ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΡΙΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΡΕΦΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ «ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ» ΚΑΙ «ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ» ΖΩΝΕΣ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (12.5.1912) ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΣΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΣΥΝΑΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. ΤΕΛΟΣ, ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ.

60 Ο Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ο Α' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 8.10.1912. Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Η ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΟΣΕΡΒΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ. Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ 1912, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΔΑΦΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ, ΠΕΡΙΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

61 Ο Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΟΝΟ ΣΕΡΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΙΧΟΝΟΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΧΘΡΟΤΗΤΕΣ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΝ 1/13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1913. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1913 ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΟΝΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (10.8.1913), Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ 1912. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΔΟΒΡΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΕΝΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ. ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΠΡΟΣΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΣΤΙΑ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ.

62 Ο Α΄ Π.Π. Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. Ο GAVRILO PRINCIP ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ ΤΟ 1914 ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ. ΤΟ 1915, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΣΗΛΘΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1915, Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1915 ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ, ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ.

63 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 1916 ΤΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1918 ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΤΗΝ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1918. Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 1914), ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΣΛΑΒΩΝ. Η ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1915 ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1917.

64 ΤΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΩΝ» Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ. ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1918 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΡΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΝΟΤΙΟΙ ΣΛΑΒΟΙ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. ΉΔΗ ΣΤΙΣ 4.11.1918 ΑΡΧΙΣΕ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ 1915 ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΡΟΑΤΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΣΤΗ ΔΑΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΡΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΤΤΗΜΕΝΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΕΙΝΗ ΜΟΝΟ Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1918 ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ «ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΩΝ». ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ.

65 ΤΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΩΝ» ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ (10.9.1919), ΤΟΥ ΝΕΪΓΙ (27.11.1919) ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΟΝ (4.6.1920). ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ (ΣΛΑΒΟΝΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΟΑΤΙΑ, ΔΑΛΜΑΤΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΥΡΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΙΣ -ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ- ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑΣ, ΤΣΑΡΙΜΠΡΟΝΤ ΚΑΙ ΜΠΟΣΙΛΕΦΓΚΡΑΝΤ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1921), ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

66 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΒΑΘΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΠΟΙΚΙΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΠΑΡ’ ΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ, ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΟΥΣ ΩΣ ΤΡΕΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ Σ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ 17% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

67 Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΆΛΛΩΣΤΕ Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΠΡΟΣΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΑΛΥΤΡΩΤΟΥΣ» ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ ΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΔΑΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

68 Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΩΣ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΠΡΟΣΕΒΛΕΠΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΣΜΟΥ. ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ.

69 ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ, ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ (Π.Χ. ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ) ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΛΟΒΕΝΟΥΣ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΛΟΒΕΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ, ΕΝΩ Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΗ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΕΛΙΤ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

70 ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΤΩΡΑ «ΝΟΤΙΟΙ ΣΕΡΒΟΙ» (ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ). ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΣΕΡΒΟΥΣ. ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΕΙΤΕ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕΡΒΟΙ.

71 ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 40 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΧΑΝ ΕΙΤΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΙΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΙΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1920 ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΣΥΧΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1921.

72 Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΕΝΕ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΑΝ ΤΟΝ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΣΛΟΒΕΝΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Ο ΒΙΑΙΟΣ ΕΚΣΕΡΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΓΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΕΠΗΛΥΔΕΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΡΒΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ VMRO. ΤΕΛΟΣ, ΟΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

73 Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (6.1.1929). ΈΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Η ΧΩΡΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ» ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΕΚΦΡΑΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΡΣΕΡΒΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ» ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ. Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΘΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ VMRO ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΚΗΣ ΟΥΣΤΑΣΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1934.

74 Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ (1919-1920). Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΗΤΑΝ ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΝΤΑΝΤ (1921), Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΈΝΩΣΗ. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΙΤΑΛΙΑ. ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ 1914 ΚΑΙ 1919.

75 Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ (1934). Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟ 1934 ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΔΕ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΕΓΙΝΑΝ, ΩΣΤΟΣΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΆΡΧΙΣΕ ΤΟΤΕ Η ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

76 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Β΄ Π.Π. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΞΑΝΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΩΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 1938 ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1939 ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΣΕ Ο Β΄ Π.Π. ΔΗΛΩΣΕ ΜΕΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ, Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΩΣ, ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΆΞΟΝΑ. ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ Σ' ΑΥΤΟΝ ΣΤΙΣ 25.3.1941. Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΙΣ 27.3.1941, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ) ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ.

77 Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 17.4.1941. ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΕ Η ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟ Β', Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.

78 Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΆΞΟΝΑ. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ.

79 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟ ΕΝΟΠΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1941 ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΝΤΡΑΖΑ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ. ΤΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΤΣΕΤΝΙΚ (ΑΝΤΑΡΤΕΣ), ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΌΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΙΚΡΟΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΨΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ -ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1943- ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙΤΟ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

80 Ο ΝΤΡΑΖΑ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ

81 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΟ Η ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1941. Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΜΙΚΡΗ. ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΑΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1943 ΣΤΟ ΓΑΪΤΣΕ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ (AVNOJ) ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

82 Ο ΤΙΤΟ

83 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Η ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΙΤΟΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕ ΚΑΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1943, ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 ΕΓΙΝΕ ΔΥΝΑΤΗ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΡΤΣΙΛ, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΣΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΤΙΤΟ. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1944 ΣΗΜΑΝΕ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕΣΩ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1944.

84 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΔΟΣΙΛΟΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙΤΟ. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΥΣΤΑΣΙ, ΤΩΝ ΤΣΕΤΝΙΚ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ «ΠΡΟΔΟΤΩΝ» ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ.

85 Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΙΘΑΝΟ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 7Ο ΑΙΩΝΑ. ΆΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 9ΟΥ ΑΙΩΝΑ. Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΣΘΗΚΑΝ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ. ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ (ΣΠΛΙΤ, ΜΠΑΡΙ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΔΥΡΡΑΧΙΟ, ΑΧΡΙΔΑ).

86 ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ Σ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. Η ΠΑΛΑΙΟΣΕΡΒΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ 13Ο ΚΑΙ 14Ο. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΑΙΞΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ

 ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

87 ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΡΟΣΛΑΒ (1186/1190)

88 Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ 1204 ΔΙΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΝ. ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΥΝΟΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ. ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ. Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΠΙΑ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (1219).

89 ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΑΣ ΧΩΜΑΤΙΑΝΟΥ. ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΩΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΟΛΕΩΝ, ΜΟΝΕΣ.

90 Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΒΒΑΣ (1174-1235/1236) Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΖΙΤΣΑ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΙΠΕΚΙΟ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ) ΕΩΣ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΤΕΦΡΑΣΕ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΜΟΜΑΘΩΝ, ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Κ.Α.. Ο ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1235 Η 1236 ΣΤΟ ΤARNOVO, ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ Β' ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

91 Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΒΒΑΣ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΙΛΕΣΕΒΟ)

92 Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΝ 13 Ο -14 Ο ΑΙ. Ο ΣΑΒΒΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΗ ΜΑΚΡΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣΤΕΠΤΟΣ (1216). ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ 14Ο ΑΙ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΑΝΙΗΛ Β' (1324-1337). ΚΑΤΑ ΤΟΝ 14Ο ΑΙΩΝΑ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ, ΕΝΩ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 14Ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Ο ΔΟΥΣΑΝ ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΟΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΣΕΡΒΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (1346).

93 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΟ 1389 ΔΕ ΣΗΜΑΝΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΜΑΙΚΗΝΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. ΕΚΕΙ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ (1396) ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΛΟΓΙΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΣΑΜΠΛΑΚ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΤΕΝΕΤΣΚΙ. ΕΚΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ, ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

94 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ (1459) ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1463 ΕΜΕΙΝΕ ΑΚΕΦΑΛΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ. ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΤΟ 1557 ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΒΕΖΙΡΗ ΜΕΧΜΕΤ ΠΑΣΑ ΣΟΚΟΛΟΒΙΤΣ, ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΒΟΣΝΙΑ, ΕΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΟΚΟΛΟΒΙΤΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΕΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 1766, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΕΚΙΟΥ, Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΝ ΕΡΓΑ ΚΥΡΙΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΑΝ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, ΤΑ ΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ. Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΑΛΟΓΗ, ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΚΗ. ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ 16Ο ΚΑΙ 17Ο ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΒΑΘΥΝΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ» ΣΛΑΒΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΣΕΡΒΟΥΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ «ΔΥΤΙΚΟΥΣ» (ΚΡΟΑΤΕΣ, ΣΛΟΒΕΝΟΥΣ), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

95 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΝ 18 Ο ΑΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ. ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ.

96 Ο ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗ ΔΟΣΙΘΕΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ (1742-1811). ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ, ΗΤΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΚΟΜΗ, ΜΟΛΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ, ΣΕΡΒΙΑ. ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Η ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΚΑΝΗΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΖΩΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ.

97 ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ (1787-1864). Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟΜΕΙΣ: Α) ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, ΠΑΡΟΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ Β) ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Ο ΑΛΛΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο PETAR NJEGOS (1813-1851. ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ (1847). ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Ο BRANKO RADICEVIC(1824-1853), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ.

98 ΟΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΩΣ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ.

99 ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ. ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ, ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ. Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ, Η ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

100 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΕΝ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ. ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ». ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΕΝΩ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗΣ. Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ 1948, ΩΣΤΟΣΟ, Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (ΜΕ ΑΦΟΣΙΩΣΗ Η ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ), ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΩΝ Η «ΝΕΩΝ» ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΕΡΧΕΤΑΙ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.

101 Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΝ 12 Ο -13 Ο ΑΙ. Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΕΡΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΩΣΤΟΣΟ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΜΟΛΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΜΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΥΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (1219). ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 12ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΣΕΡΒΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ «ΡΑΣΚΙΑΣ»), Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΘΗΣΕ ΕΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΟΙ ΝΑΟΙ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΑΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΟΝΟΚΛΙΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΜΕ ΤΡΟΥΛΟ. ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΜΑΝΙΔΩΝ. ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΟΥΝ, Π.Χ., ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟΥΝΤΕΝΙΤΣΑ, ΖΙΤΣΑ, ΜΙΛΕΣΕΒΟ, ΣΟΠΟΤΣΑΝΙ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΙΠΕΚΙΟ.

102 Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΝΤΕΝΙΤΣΑ (1190)

103 Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΜΕ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΟΥΝΤΕΝΙΤΣΑ (13 ΟΣ ΑΙ.)

104 Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΤΟΥΝΤΕΝΙΤΣΑ (1209)

105 ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΙΛΕΣΕΒΟ (1234/1236)

106 Η ΤΕΧΝΗ ΕΠΙ ΜΙΛΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΔΟΥΣΑΝ Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝ (1281-1321) ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΤΗΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΙΚΗΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΡΟΜΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ Η ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΥΛΟΥΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΥΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΤΥΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ. Η ΑΙΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.

107 Η ΜΟΝΗ GRACANICA (1321)

108 Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1321-1322) ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ GRACANICA

109 Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΒΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΈΒΡΟ ΤΟ 1371 ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΑ 1459. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΒΑ». ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΒΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ, ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ. ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΙΚΟΓΧΟ ΣΧΗΜΑ, ΛΙΘΟΠΛΙΝΘΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ.

110 Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΣΗΜΑΝΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ. ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΑΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΤΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ. ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ, ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ, ΜΟΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΑΝ ΑΓΟΡΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΥΤΡΑ, ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ, ΤΖΑΜΙΑ, ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ, ΔΡΟΜΟΙ, ΓΕΦΥΡΕΣ Κ.Α. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΤΗΝ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΑΣΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ.

111 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΝΟΤΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ (= ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ) ΣΤΑ 1690 ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. ΤΟ ΜΠΑΡΟΚ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ.

112 Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΝ 19 Ο ΚΑΙ 20 Ο ΑΙ. ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ, Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΝI SAD, ΕΝΩ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟ ΜΠΑΡΟΚ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ, ΤΟ BIEDERMAIER. ΑΠΟ ΤΗΝ 8Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΩΝ, ΣΠΟΥΔΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ, ΕΝΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1878) ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΕΡΒΙΑ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, Η ΥΠΑΡΞΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΣΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ «ΤΟΠΙΚΕΣ» ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ Η ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ Η ΤΑ ΜΟΤΙΒΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ.

113 Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ. Η ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ-ΣΕΡΒΟΥΣ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΓΛΩΣΣΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΟΜΩΣ Η ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ. ΑΥΤΗ Η «ΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 12Ο ΑΙΩΝΑ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΔΙΑΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ, ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ «ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ». Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΕΩΣ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ ΤΑ ΥΠΑΡΚΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

114 Η ΣΛΑΒΙΑΝΟΣΕΡΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΕΡΒΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ (ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ) ΛΟΓΟΥΣ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΓΓΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. ΌΜΩΣ, Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΣΤΗ ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑ ΣΤΡΩΜΑ ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ, ΩΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΝ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΦΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΚΑΝΗΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΣΛΑΒΙΑΝΟΣΕΡΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΕΓΡΑΨΕ, Π.Χ., Ο ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ.

115 Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ, ΕΝΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ, ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ (ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ), ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΚΑΙ «ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΕΣ» ΓΡΑΠΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟΤΕ. ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΩΝΥΜΙΑ «ΤΙ», Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ. CA (= ΤΣΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΑΓΓΛ. CHANNEL), KAJ (= ΚΑΪ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΚΑΪ-ΜΑΚΙ) Η STO (= ΣΤΟ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ STOLZ, STOSSEN, STAU). ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ.

116 Ο ΒΟΥΚ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

117 Η ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗ, ΗΤΑΝ Η ΣΤΟ-ΚΑΒΙΚΗ ΚΑΙ IJE-JE-ΚΑΒΙΚΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ. Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΗΤΑΝ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΙΔΙΩΜΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΗ, ΔΙΟΤΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΤΑΝ Σ' ΑΥΤΗΝ. ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ P. NJEGOS ΚΑΙ, B. RADICEVIC, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ (1814) ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (1818) ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ. Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1868, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΜΕΡΗ ΔΕΝ Η ΙΔΙΑ. ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ Η E -ΚΑΒΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Η IJE-JE-ΚΑΒΙΚΗ. ΤΟ 1954 ΣΤΟ NOVI SAD ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΜΕΝ ΟΤΙ Η ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΚΡΟΑΤΩΝ, ΒΟΣΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΙΚΟ), ΑΛΛΑ ΗΔΗ ΤΟ 1971/74 ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

118 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΗΜΕΡΑ, 150 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΟ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΛΑΩΝ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΕΝΤΟΝΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ, ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΟ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ.



ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ (1800– 1943) Μ.Χ.. (ΒΙΝΤΕΟ-ΚΕΙΜΕΝΟ) ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ CΕΡΒΙΩΝ ΦΡΟUΡΟC.

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ , ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΟΥΣ , ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ Η ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1918-1940).

ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟ 1700 ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΘ ΄ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ (1700-1800) ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ‘’ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ’’, ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΟΣΥΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ. ΈΚΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΣΤΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΩΣ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ – ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΔΗ ΑΠ ΄ ΤΟ 1750 ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΕΝΕΞΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ , ΑΦΟΡΟΥΣΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 1827 ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ (1815-1849) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ , ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ , ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΕΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ :

’ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΟΣΩΣΤΩΝ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ … ΚΑΘΩΣ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΗΔΗ ΣΚΟΠΟΝ ΕΙΧΑΜΕΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΜΕΝ ΜΙΑΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΚΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΘ’ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΝ … , ΑΥΤΗ ΔΕ Η ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΒΑΝΩΣΙΝ ΕΙΣ ΤΑ ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΣΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑ ΑΓΙΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΜΑΣ … ΑΠΟΦΑΙΝΟΜΕΘΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΩΣ … ΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΜΗΔΕΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΤΟΛΜΗΣΗ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΗ ΝΗΠΙΟΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΜΗ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΗΜΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ . 11Η ΙΟΥΝΙΟΥ 1827 ’’(ΠΗΓΗ1). (ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΥΝΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΣ:

Α. ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ , ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΦΑΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΚΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠ’ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΡΩΜΑΪΚΑ – ΛΑΤΙΝΙΚΑ – ΔΥΤΙΚΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΑΡΕΤΩΝ , ΠΑΝΙΔΑΣ ,ΧΛΩΡΙΔΑΣ , ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ , ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κ.Α.)

Β. Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΔΟΥΝ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ :

1. ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΣ ΤΟ 1827.

2. ΕΙΧΕ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΩΣ ΤΟ 1827.

3. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΗΔΗ ΤΟ 1827 ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΕΝΙΑΜΙΝ.

ΌΜΩΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΖΗΤΗΜΑ , ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΡΕΥΝΗΤΟ . ΑΠ’ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ Τ.Τ. 986 , ΕΤΟΥΣ 1498-1502, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ, ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ , ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΠΗΓΗ2). ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΑ ΠΗΓΗ ΣΕΡΒΙΩΤΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ , ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΦΙΕΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΑ ΣΤΗ ΖΑΒΟΡΔΑ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ (ΠΗΓΗ3) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ Α’ ΓΡΑΦΗΣ (ΩΣ ΤΟ 1692) ΚΑΙ ΤΗΣ Β’ ΓΡΑΦΗΣ (ΜΕΤΑ ΤΟ 1692) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 75 ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΤΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ. ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1500-1700 ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ , ΟΠΟΤΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1700-1800 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΩΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΑΡΧΑΙΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΤΑΞΥ 1692 - 1827 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΤΩΝ , ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΟΤΕ .

ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1700 - 1943 ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΕΓΟΝΟΤΑ , ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ :

Α. Α. ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥ (ΑΣΤΙΚΟΥ) ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ .

Β. ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1912 , ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑΣ.

Γ. ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ (ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΙ-ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΜΑΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ (ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ, ΝΟΥΝΟΥΣ ).

Δ.ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ Ο ΝΟΥΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ , ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ , ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ , ΧΑΡΙΛΑΟΣ , ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ , ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ , ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ ΑΠ’ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ.

Β. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΟΝ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1912 ΠΟΛΛΕΣ ΣΕΡΒΙΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΣΤΩΝ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑΣ ΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ , ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΑΤΗΡΙΩΝ , ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΣΕ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΡΧΑΙΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ.

Γ. ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1915 - 1922 ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ , ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ – ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥΣ , ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ , ΚΟΜΙΣΑΝ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ.

ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ 1918-1940 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

ΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ – ΔΥΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ :

ΑΙΜΙΛΙΟΣ , ΒΙΚΤΩΡΙΑ , ΒΙΛΕΛΜΙΝΗ , ΒΙΡΓΙΝΙΑ , ΒΥΡΩΝ , ΓΚΡΕΤΑ , ΔΕΒΟΡΑ , ΕΛΕΟΝΩΡΑ , ΕΡΑΣΜΙΑ , ΙΟΥΣΤΙΝΗ , ΙΟΥΛΙΑ , ΟΝΩΡΙΟΣ , ΕΡΡΙΕΤΑ , ΝΑΠΟΛΕΩΝ...

ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:

ΑΒΡΑΑΜ , ΑΔΑΜ , ΑΝΑΝΙΑΣ , ΑΝΥΣΙΑ , ΓΑΒΡΙΗΛ , ΔΑΝΙΗΛ , ΕΛΙΣΑΒΕΤ , ΗΣΑΪΑ , ΛΟΥΚΙΑ , ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ , ΜΑΡΘΑ , ΜΑΡΚΕΛΑ , ΠΕΛΑΓΙΑ , ΣΑΛΩΜΗ , ΤΑΤΙΑΝΗ , ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ , ΙΑΚΩΒΟΣ , ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ ...

Η ΟΜΑΔΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΦΡΟΥΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ‘’ΡΑΔΙΟ ΛΟΓΟΣ’’ (ΚΟΖΑΝΗΣ) ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ Κ. ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΙΣ 26-04-2017 , ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ''ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ (1800-1943)''.ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΟΥ Ο ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ :

1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ. ΤΣΑΡΜΑΝΙΔΗ , ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ , Τ.1 ΣΕΛ.76 Μ.Ο.Σ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ , ΣΕΡΒΙΑ 1995.

2. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΑΚΙΔΗΣ , Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΟΝ 16Ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ , ΣΕΛ 428 – 591 , ΕΚΔ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013.

3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΤΣΑΡΜΑΝΙΔΗΣ , Ο.Π. ΣΕΛ. 44 . ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΤΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ HTTP://CERBIWNFROUROS.BLOGSPOT.GR/2017/05/1800-1943.HTML

( ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΤΟ YOUTUBE ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ LINK HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/USER/SERVIAKOZANIS1 ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΘΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ,ΠΟΥ ΤΕΧΝΙΕΝΤΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ 

ΕΑΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ,ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΟΛΩΝ

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ,ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΄΄ΑΡΠΑΖΟΥΝ΄΄ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ,ΜΕ ΤΟ ΣΙΓΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΔΟΓΜΑΤΟΣ-ΕΞ-ΟΥΣΙΑΣ

ΨΑΞΕ-ΜΑΘΕ-ΕΝΩΣΟΥ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗ ,ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΦΟΡΕΑ Ε.ΣΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια