ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ.!!!
ΗΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗµΑΝΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ µΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ µΕ ΣΕΙΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΥΤΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΑΝΤΩΣ, ΕΙΤΕ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΤΥΧΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ,
ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
«ΉΤΑΝΕ ΠΡΩΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΜΑΣ ΕΤΥΛΙΓΕ ΜΕ ΓΑΛΑΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΑΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΤΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ. ΕΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΝΑ ΙΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΥΣ ΚΛΟΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ, ΕΚΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΈΘΝΟΣ» Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛ. ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1915. ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΥΝΕΡΡΕΕ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΕΝΑΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΑΝΙΔΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΠΕΔΕΣ. ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥΣ ΑΠΟΤΥΜΠΑΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΣΤ. ΠΕΛΕΚΙΔΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ. ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΥ, ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑΝΑΤΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Η ΠΟΣΗ ΚΩΝΕΙΟΥ, Η ΡΙΨΗ ΣΕ ΒΑΡΑΘΡΟ ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, Ο ΑΠΟΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ. ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΛΟΥ, ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥΣ ΚΛΟΙΟΥΣ, 5 ΣΥΝΟΛΙΚΑ (ΔΥΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΔΥΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ), ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΛΑΤΙΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ «ΤΥΜΠΑΝΑ», ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. ΎΣΤΕΡΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ Η ΤΡΟΦΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΨΥΧΗΣΟΥΝ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΕΡΡΕΑΝ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ.
ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΩΧΡΙΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ «ΒΙΑΙΟΘΑΝΑΤΟΥΣ», ΕΙΤΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΦΗΚΑΝ ΜΕ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (Π.Χ. ΠΡΗΝΗΔΟΝ Η ΔΕΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ). ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΑΦΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΦΑΛΗΡΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ 2012, ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΟΥΝ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ. ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΙΩΝΩΝ (8ΟΣ-4ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.) ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΦΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΥΣ, ΕΓΧΥΤΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΥΡΕΣ, ΛΑΡΝΑΚΕΣ Κ.ΛΠ.). ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ «ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ», ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΑΔΥΑΤ, ΔΡ ΣΤΕΛΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ, ΟΠΟΥ ΘΑΒΟΝΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ «ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ». ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΩΧΡΙΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ «ΒΙΑΙΟΘΑΝΑΤΟΥΣ», ΕΙΤΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΦΗΚΑΝ ΜΕ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (Π.Χ. ΠΡΗΝΗΔΟΝ Η ΔΕΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ). ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΑΦΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΦΑΛΗΡΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΣΥΛΗΤΟΙ ΤΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΡΥΠΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ - ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
ΤΟ 2016 ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΜΟΛΙΣ 2,5 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟ, ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΦΗ 80 ΔΕΣΜΩΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Ο ΤΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΒΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ 20-30 ΕΤΩΝ (ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΕΟΤΕΡΟΙ), ΚΑΛΟΖΩΙΣΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΟΔΟΝΤΟΦΥΪΑ ΚΑΙ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΚΛΟΙΟΥΣ. ΈΝΑΣ ΜΟΝΟ ΕΙΧΕ ΑΙΧΜΗ ΒΕΛΟΥΣ ΚΑΡΦΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΚΑΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΙΧΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΕΙ. ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΗΛΘΕ ΑΠΟ ΒΑΡΥ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΠΛΑΝΑΔΑΣ (Σ.Σ. ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΜΠΑΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ» ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Η Κ. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ. Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΔΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΑΜΜΕΝΩΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 7ΟΥ ΑΙ. Π.Χ., ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΓΕΜΑΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΥΡΗΜΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΥΛΩΝΕΙΟΝ ΆΓΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΑΤΙΜΩΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΙΑΙΟΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΌΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ARCHAEOLOGY» ΜΕ ΤΑ 10 ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2016.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ, ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ. ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΓΡΥΠΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ
ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ ΑΠΟ ΑΧΑΤΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1500 Π.Χ. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ.
ΣΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ 2015 ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ JACK DAVIS ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ, ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ, ΔΡΑ SHARON STOCKER, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΆΝΩ ΕΓΚΛΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ. ΦΥΣΙΚΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΗΤΗ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΤΕΡΙΣΜΕΝΗ ΤΑΦΗ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ! ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟΝ ΑΘΙΚΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΚΚΟΕΙΔΟΥΣ ΤΑΦΟΥ, ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΤΑΝ ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΦΙΚΩΝ ΔΩΡΩΝ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΕ ΤΑ 1.400. ΤΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ, ΟΠΛΑ, ΣΚΕΥΗ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΕΛΕΦΑΝΤΟΔΟΝΤΟ ΚΑΙ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΓΓΕΙΟ ΑΠΟ ΠΗΛΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΥΣΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΈΚΤΟΤΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 3.500. Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ «ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΓΡΥΠΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ» ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΕΙΝΟ ΠΛΑΚΙΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΜΥΘΙΚΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙ ΑΡΠΑΧΤΙΚΟΥ ΠΤΗΝΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΡΥΠΑΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑ: «Ο ΓΡΥΠΑΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ». ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΤΕΡΟ «ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ». Ο ΤΑΦΟΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 1500-1450 Π.Χ. ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑΠΟΤΕΘΕΙ ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΠΑΘΙ ΜΕ ΕΠΙΧΡΥΣΩΜΕΝΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΕΙΝΗ ΛΑΒΗ ‒ΣΠΑΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ‒, ΧΡΥΣΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΑ, ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΧΡΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ‒ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΧΕΙΛΗ‒, ΧΑΛΚΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΑ, ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΑΜΦΟΡΕΑΣ, ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΠΡΟΧΟΙ (ΚΑΝΑΤΕΣ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΛΕΚΑΝΙΔΕΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 50 ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΙ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΤΕΜΑΧΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ΜΕ ΕΓΧΑΡΑΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1.000 ΨΗΦΟΙ (ΧΑΝΤΡΕΣ) ΑΠΟ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ. Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΞΥΛΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΌΠΛΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΜΕ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΕΙΝΗ ΛΑΒΗ.
Ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΑ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΛΑΚΚΟΕΙΔΕΙΣ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ
ΌΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ, Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ, ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ. ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΝΩΙΤΩΝ. Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΣΤΟΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΟΜΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΜΕΣΩ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ. «ΕΔΩ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Ο Δ. ΝΑΚΑΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ. ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΓΡΥΠΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΣΥΛΗΤΗΣ.
ΚΙ ΕΝΩ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΑΣΗ, ΤΟ 2017 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ ΑΠΟ ΑΧΑΤΗ ΜΕ ΜΗΚΟΣ ΜΟΛΙΣ 3,4 ΕΚ. ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΦΩΝΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΤΟΥ, ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΟΚΤΩΣΧΗΜΗ ΑΣΠΙΔΑ, ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΞΕΨΥΧΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ. Η ΣΚΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ. ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΤΕΛΟΣ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΈΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΑΦΟ ΘΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ.
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΕ ΑΛΛΗΛΟΔΙΑΔΟΧΗ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΤΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. ΆΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΙΧΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΩΣ ΥΨΗΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΟΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑΘΜΩΝ.
ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΣΧΙΖΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ DECUMANUS MAXIMUS. ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΜΗΚΟΥΣ 84 Μ. ΣΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 73 Μ. ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2012-13).
Η ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΤΟΕΣ, ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 18Ο ΑΙ., ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ. Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΩΝ 5,5Μ.
ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΩΝ ΟΔΩΝ CARDO ΚΑΙ DECUMANUS, ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 6ΟΥ - ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 7ΟΥ ΑΙ. Μ.Χ., ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΜΑΞΟΤΡΟΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΤΕΤΡΑΠΥΛΟΥ, ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΑΓΩΓΟ. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΠΥΚΝΟΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ, ΓΥΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ, ΧΑΛΚΙΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ, ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΜΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΟΜΠΗΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΥΣΤΟΧΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ, ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Π.Χ. ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Η ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ. ΆΛΛΩΣΤΕ, Η ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΧΑΡΑΧΤΗΚΕ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΙΒΩΤΙΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.
ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΠΟΑ ΑΠΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ 2013 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ Π. ΜΕΛΑ Η ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕΡΟΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Σ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ». ΤΟ 2014, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΛΥΣΕΩΝ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΤΟ 2016 ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΕΙ.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΦΙΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Η ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ. ΆΛΛΩΣΤΕ, Η ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΧΑΡΑΧΤΗΚΕ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΙΒΩΤΙΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.
ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΡΟΥ
ΣΤΙΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015, ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ, Η ΕΙΔΗΣΗ ΜΙΑΣ «ΣΦΙΧΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ» ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΔΙΠΛΗ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΗ ΤΑΦΗ ΝΕΑΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ 3800 Π.Χ., ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΞΑΓΚΟΥΝΑΚΙ, ΕΝΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΛΟΦΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ ΔΙΡΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΟΣ Γ.Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. «ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΤΑΦΕΣ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΙΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ» ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΥΠΠΟΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2013, ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΩΝ.
ΔΑΣΚΑΛΙΟ ΚΕΡΟΥ: ΈΝΑ ΠΡΩΙΜΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΙΟ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΕΡΟΥ-ΝΑΞΟΥ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΕΜΠΡΙΤΖ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. ΤΟ ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1963 ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2008 ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ COLIN RENFREW ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΜΠΡΙΤΖ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡ. ΝΤΟΥΜΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΘΡΑΥΣΜΕΝΩΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΝΑΠΟΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΠΟΘΕΤΕΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ ΕΤΩΝ (2750-2240 Π.Χ.), ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ COLIN RENFREW, «ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΙΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΚΟ ΥΨΟΣ ΕΩΣ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ, ΕΝΩ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΧΕ ΣΠΑΣΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΓΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ.
ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΕΡΟΥ (ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΑΚΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ), ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΙΟΥ. ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΚΝΑ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΩΝ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3Η ΧΙΛΙΕΤΙΑ Π.Χ.). ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΙΟ ΚΑΛΥΠΤΟΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ, ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΦΕΡΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ.
ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΙΟ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ. ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΕΔΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΟΙ ΧΤΙΣΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΝΑΞΙΩΤΙΚΗ ΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ, ΛΑΜΠΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΗΤΑΝ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠ' ΑΚΡΗ Σ' ΑΚΡΗ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ) ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ. Ο ΔΡ MICHAEL BOYD, ΣΥΝΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ. ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ: Α) ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΘΕΣΗ, Β) ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Γ) ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Δ) ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ. ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΟ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΙΟΥ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΑΥΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ AMPHIPOLITICS
ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ, ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. «Η ΠΟΛΗ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 438/7 Π.Χ., Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ... ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ...
Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΜΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ». ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΤΑΦΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2014.
ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ, ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΘΑΛΑΜΟ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ WHODUNIT ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ «ΕΝΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ». ΤΑ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΜΑΚΡΙΝΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΛΗΘΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΤΗΝ Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ» ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑ, ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ‒ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ‒ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Ο «ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΑ, Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ, ΟΙ ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ, ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ, Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Η, ΜΑΛΛΟΝ, ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ. ΑΦΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ (ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ) Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΥΧΝΑ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΥΧΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.
ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΒΟΤΣΑΛΩΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ / ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΡΙΚΩΣ ΤΥΜΒΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ 325-300 Π.Χ. Η ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟΥ 4ΟΥ ΜΕ ΤΟΝ 3Ο ΑΙΩΝΑ Π.Χ. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΠΑΝΤΩΣ, Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΑΙ. Π.Χ. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ. ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ «ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ».
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.
ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
Η ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΗΣ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΙΘΟΣΩΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ, ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2017.
«ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΛΙΜάΝΙ ΠΗΡΕ ΑΥΤΟΣ ΒΟΥΝήΣΙΟ ΜΟΝΟΠάΤΙ
ΣΕ ΔάΣΙΑ ΜέΣΑ, ΠΟΥ Η ΘΕΑ ΤΟΥ ΤΟ' ΧΕ ΠΗ ΠΩΣ ΖΟΥΣΕ
Ο ΠάΓΚΑΛΟΣ ΧΟΙΡΟΒΟΣΚΟΣ ΠΟΥ ΝΟΙάΖΟΥΝΤΑΝ ΤΟ ΒΙόΣ ΤΟΥ
ΠΙόΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΤΡΑΝΟΣ ΔΥΣΣέΑΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΟύΣ ΤΟΥ».
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ-ΓΕΩΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΡΩΦΙΛΗΣ-ΊΡΙΔΑΣ ΚΟΛΛΙΑ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΓΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2018 ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ.
«ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΙΑΣΩΖΕΙ 13 ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΨΩΔΙΑ Ξ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ (ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΟΝ ΕΥΜΑΙΟ) ΚΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 3Ο ΑΙ. Μ.Χ.» ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΠΟΑ.
ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ «ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΣΕ ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ, ΕΝΩ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΠΛΗΝ ΟΣΤΡΑΚΩΝ ΜΕ 1-2 ΣΤΙΧΟΥΣ)», ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ, ΠΑΝΤΩΣ, ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΚΟΛΛΙΑ, Η ΠΛΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ.
ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ARCHAEOLOGY» ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 10 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2018 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ.
ΝΕΙΚΩ: ΜΙΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΖΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 260 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΙΚΙΝΟΥ.
Η ΣΙΚΙΝΟΣ, ΕΝΑΣ «ΑΣΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΟΛΩΝΑ, «ΑΓΡΙΟ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ, ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ», ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. ΚΙ ΟΜΩΣ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΤΩΧΟ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΝΗΣΙ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΖΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 260 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΙΚΙΝΟΥ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΝΑΟΜΟΡΦΟ ΕΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΨΙΜΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΘΟΛΩΤΕΣ ΚΡΥΠΤΕΣ, ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΗΣ ΚΟΓΧΗΣ, ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΥΛΛΑΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ, ΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018 ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΣΥΛΗΤΗ ΤΑΦΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΟ 200 Μ.Χ. Ο ΚΙΒΩΤΙΟΣΧΗΜΟΣ ΤΑΦΟΣ ΗΤΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΣΕ ΤΥΦΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΩΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 8ΟΥ ΑΙ., ΤΟΥ 14ΟΥ ΑΙ. ΚΑΙ ΤΟΥ 17ΟΥ ΑΙ. Μ.Χ. ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟ 2016, ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΗΚΕ ΟΛΗ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ, ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΤΟΣΤΑ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΓΗΣΑΝ ΧΡΥΣΑ ΠΕΡΙΚΑΡΠΙΑ, ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ, ΜΙΑ ΠΟΡΠΗ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΚΑΜΕΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΣΤΕΙΝΗ ΓΡΑΦΙΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΓΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΕΝΩ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΜΕΤΡΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΟΝΟΜΑ ΝΕΙΚΩ. ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΔΩ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ», ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΗΣ». ΤΟ ΕΡΜΗΤΙΚΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΕΝΑΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΚΡΗ.
Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΘΕΙΑΦΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΖΑ ΟΡΥΚΤΗΣ ΠΙΣΣΑΣ («ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΝ» ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΗΣ, ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΕΚΡΟΦΟΒΙΚΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΙΧΕ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΗ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΗΓΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΡΥΠΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟΙΧΟΥΣ. ΉΤΑΝ, ΑΡΑΓΕ, Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΧΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΜΗΤΙΚΟ ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΗΣ; ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΒΙΟΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΑΣΧΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΜΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΣ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ
ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011 ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΟΥ ΦΡΕΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΠΛΟΦΟΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ Α' ΜΙΣΟΥ ΤΟΥ 5ΟΥ ΑΙ. Π.Χ. ΜΕ ΣΑΚΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΒΟΣΤΡΥΧΩΤΗ ΚΟΜΜΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΜΑΖΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΞΥΛΙΝΑ ΚΑΤΤΥΜΑΤΑ (ΣΟΛΕΣ) ΑΠΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΓΧΑΡΑΚΤΑ ΜΟΤΙΒΑ. ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΠΟΘΕΤΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΓΓΕΙΩΝ –ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΕΣ ΠΥΞΙΔΕΣ (ΚΟΥΤΙΑ)‒ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΑΝΙΔΟΜΟΡΦΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΞΥΛΟΥ. ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΞΥΛΟ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΣΚΟΝΤΑΨΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΘΗΚΗ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΞΥΛΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΑΥΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (610-490/480 Π.Χ.).
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΕΝΤΟΝΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ) ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΓΙΛΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ. Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΥΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑ.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗ 2Η ΧΙΛΙΕΤΙΑ Π.Χ., ΑΝ ΟΧΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ. ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ, ΜΗΚΟΥΣ 1,61 Μ., ΠΛΑΤΟΥΣ 0,77 ΕΚ. ΚΑΙ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟ 3 ΩΣ 9 ΕΚ., ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΠΑΦΟ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΞΥΛΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΞΥΛΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΕΝΤΟΝΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ) ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΓΙΛΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ. Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΥΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑ. ΉΤΑΝ, ΑΡΑΓΕ, ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΜΙΑ ΛΙΜΝΑΙΑ ΒΑΡΚΑ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΕΚΡΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΚΩΠΗΛΑΤΗ ΤΗΣ;
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΡΕΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΕΡΙΟΠΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΟΡΘΙΑΣ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ», ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ.
ΤΟ ΑΚΕΦΑΛΟ ΑΥΤΟ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ, ΜΕ ΣΩΖΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΑΡΤΕΜΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ. Ο ΕΡΜΗΣ, ΩΣ ΚΕΡΔΩΟΣ, ΕΜΠΟΛΑΙΟΣ Η ΑΓΟΡΑΙΟΣ, ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΟΤΑΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΡΑ, ΣΕ ΚΟΓΧΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ Η ΣΕ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΝΑΪΣΚΩΝ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟ 86 Π.Χ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΦΘΑΡΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΥΚΝΗ ΛΑΣΠΗ. ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ, ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΈΤΣΙ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 550 ΞΥΛΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΧΑΘΕΙ: ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΤΑΣ, ΞΥΛΙΝΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΙΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ (ΧΤΕΝΑΚΙΑ), ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ, ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ, ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ), ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Β' ΜΙΣΟ ΤΟΥ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 86 Π.Χ.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ(;) ΚΡΑΝΙΟ HOMO SAPIENS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ «ΑΠΗΔΗΜΑ» ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 210.000 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «NATURE».
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ. ΈΝΑ ΚΡΑΝΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΤΟΥ HOMO SAPIENS («ΕΜΦΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ») Η, ΕΣΤΩ, ΜΙΑΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2019. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΤΩΝ 45.000 ΕΤΩΝ. ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ «ΑΠΗΔΗΜΑ» ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 210.000 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «NATURE».
ΈΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 170. 000 ΕΤΩΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ. ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΌΜΩΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΑ.
ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟ Κ. ΧΑΡΒΑΤΗ. ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ «ΝEW YORK TIMES». ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (CNRS), ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΗΔΗΜΑ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΌΡΘΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ(HOMO ERECTUS) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ «ΑΠΗΔΗΜΑ 1» ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ HOMO SAPIENS ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ. Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ «ΕΞΟΔΟΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΗΠΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ.
1.2.1. Επιτροπή υπεύθυνη η οποία θα προβεί στον έλεγχο της βασικής δομής όλων των Υπουργείων ως προς την λειτουργία, τρόπος που λαμβάνονται και εκτελούνται καθώς και εποπτεύονται οι αποφάσεις, συμβάσεις, διαγωνισμοί, προμήθειες κ.ο.κ. ούτως ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για όλα τα θέματα της διοίκησης και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές. Θα ετοιμαστούν και οι προϋπολογισμοί για την μεγιστοποίηση των αποδόσεων και την εύρυθμη λειτουργία αυτών.
1.2.2. Το ίδιο θα συμβεί και για όλα τα Περιφερειακά γραφεία, τις Νομαρχίες, και τις Δημοτικές αρχές.
1.2.3. Επιτροπή ελέγχου δράσεων ξένων κέντρων στην Ελλάδα, συνεργάτες τους στον ελληνικό χώρο, ζημιές που προκληθήκαν, έργα που υλοποιήθηκαν κτλ
1.2.4. Ειδικές επιτροπές οι οποίες θα ερευνήσουν όλες τις περιοχές της Ελλάδος και κάθε πτυχή και θα καταγράψουν τα πραγματικά σημερινά δεδομένα, τις σχετικές συμβάσεις με εξωτερικούς φορείς, διαχείριση και τις πραγματικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα.
Αυτό αφορά :
α) Εσωτερικών Λειτουργικών Αναγκών κάθε τμήματος της κυβερνητικής μηχανής,
ε) Εξωτερικές διακρατικές σχέσεις και συμμαχίες, δράσεις τους μέσα στη χώρα, καθώς και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται,
β) Οικονομικές & Χρηματιστικές Ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους,
γ) Άμυνα και ασφάλεια επίγεια, εναέρια, υπόγεια, διαθαλάσσια και δορυφορική, συμβάσεις, προδιαγραφές, λειτουργία, ασφάλεια,
δ) Ναυτιλία,
ε) Δομή οικονομίας,
στ) Παιδεία, Βιβλία, Ελληνική Γλώσσα,
ζ) Πολιτισμός & Αθλητισμός,
1. Ενδελεχής έλεγχος όλων όσων εργάστηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού ως πολιτικοί και ως διοικητικοί,
2. Έλεγχος όλων των συμβάσεων για τα έργα και τις εκδηλώσεις του Υπουργείου, ΣΕΛΙΔΑ 7 από 40
3. Έλεγχος των συμβάσεων με Κράτη, οργανισμούς, πανεπιστήμια, αλλοδαπές αρχαιολογικές υπηρεσίες ή άλλους, όπου θα γίνει πλήρης έλεγχος των ανασκαφών, το που βρίσκονται σήμερα τα ευρήματα, τις συμφωνίες που έγιναν γύρω από αυτά, η μέχρι σήμερα εκμετάλλευσή τους, για όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει έως σήμερα,
4. Έλεγχος των ευρημάτων από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και την κατάληξη τους,
5. Θα γίνει έλεγχος όλων των σημείων αποθήκευσης των ευρημάτων από ανασκαφές κυρίως αυτών των Μουσείων,
6. Θα συσταθεί επιτροπή ελέγχου με εμπειρογνώμονες αρχαιολόγους και με εισαγγελική παρουσία για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους κακοποίησαν και ασέλγησαν σε βάρος της κληρονομιάς του Έθνους μας,
η) Υγεία, Φαρμακοβιομηχανία,
θ) Εργασία & Κοινωνικές ασφαλίσεις,
ι) Γεωργία, Κτηνοτροφία, Τροφική αλυσίδα,
κ) Εμπόριο, βιομηχανίες και βιοτεχνίες,
λ) Χωροταξία, Περιβάλλον, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο,
μ) Επίγειες, Θαλάσσιες και Εναέριες Μεταφορές, Δίκτυα και Δρόμοι, Γέφυρες, Ακτοπλοϊκά, Αεροδιάδρομοι κτλ,
ν) Καταγραφή και χαρτογράφηση του Ορυκτού Πλούτου, Γαιανθράκων, Κρυστάλλων και σπάνιων γαιών καθώς και των σεισμογενών περιοχών, γεωλογικών φυσικών φαινομένων, παρακολούθηση, συμβάσεις κ.ο.κ. ,
ξ) Καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των γνωστών ή άγνωστων τεχνολογιών, ενεργειακών πεδίων, αρχαιολογικών χώρων,
ο) Παιδεία, υπάρχουσα δομή, σχολική ύλη, μέσα εκπαίδευσης, αναλφάβητος πληθυσμός κτλ,
π) Τύπος, Επικοινωνία & Διαδίκτυο, άδειες, λειτουργία, περιορισμοί κτλ,
ρ) Δορυφόροι όλων των μορφών, συμβάσεις με τρίτους, λειτουργία, έλεγχος, πρόσβαση, ΣΕΛΙΔΑ 8 από 40
σ) Νερό, Ρεύμα, Ενεργειακά αποθέματα, Δίκτυα μεταφοράς, Αποθήκευση, Διαχείριση κτλ,
τ) Εντοπισμός κάθε αρχαίου ελληνικού περιουσιακού στοιχείου (Αγάλματα, Ναών, Συγγραμμάτων κτλ), η μέχρι τώρα χρήση που έγινε από τρίτους, εντοπισμός κάθε βιβλίου ελληνικής γραμματείας κ.ο.κ.,
υ) Δάση, βιότοποι, υγρότοποι, πυρασφάλεια κ.ο.κ.,
φ) Απόβλητα, χωματερές, ανακυκλώσιμο υλικό, Λύματα, Αποχετευτικό κτλ,
χ) Λεπτομερείς ναυτική Χαρτογράφηση για Λιμάνια, μαρίνες, ποτάμια, λίμνες κτλ,
1.4.1. Κοινοβουλευτική ομάδα που να μελετήσει και θα προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο Σύνταγμα που θα εξασφαλίζει τον Έλληνα Πολίτη και που θα καθιερώνει την Ελλήνων Πολιτεία η οποία θα βασίζεται στα Ελλάνια Πρωτόκολλα που διέπονται από τις Αξίες, τις Αρχές και τους Πολιτειακούς νόμους,
1.4.2. Επιτροπή Πολιτειακής Ανασυγκρότησης για εφαρμογή του Πολιτειακού Κώδικα.
1.4.3. Για ότι αφορά στους Δήμους της χώρας, πέραν των πιο πάνω, θα συσταθεί,
1.4.3.1. Επιτροπή ελέγχου δημοτολογίου με σύγκριση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και αποδεικτικό εγγυτέρων συγγενών,
1.4.3.2. Διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος αμοιβών, συμβάσεων, αναθέσεων.
1.3. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ
1.3.1. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου για την Ίδρυση καθαρά Εθνικού Ελληνικού Πιστωτικού Ιδρύματος.
1.3.2. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου για την εξαγορά όλων των κόκκινων δανείων που υπάρχουν στις Τράπεζες σήμερα από το Πιστωτικό Ίδρυμα της Πολιτείας. Με αυτό τον τρόπο θα κεφαλαιοποιηθούν οι τόκοι στο αρχικό κεφάλαιο μέσου του πιστωτικού Ιδρύματος της Πολιτείας. Το Πιστωτικό Ίδρυμα της Πολιτείας μετά τον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί στα Πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, ή θα τα διαγράψει ή θα κάνει Κεφαλαιοποίηση του δανείου (αρχικό κεφάλαιο + τόκοι μέχρι την ημ/νια εξαγοράς) ανάλογα με την περίπτωση και θα ΣΕΛΙΔΑ 9 από 40 δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους να το εξοφλήσουν μακροχρόνια (π.χ. 30 έτη) με μηδενική επιβάρυνση τόκων. Όλο το ανωτέρω εγχείρημα πρέπει να εντάσσεται αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Αξιακού συστήματος της Ελλήνων Πολιτείας.
1.3.3. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου για τη διαγραφή των χρεών των Ελλήνων προς το δημόσιο ταμείο. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να εντάσσεται αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Αξιακού συστήματος της Ελλήνων Πολιτείας.
1.3.4. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου για τη διαγραφή των χρεών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να εντάσσεται αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Αξιακού Συστήματος της Ελλήνων Πολιτείας.
1.3.5. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου ακύρωσης μνημονίων και δανειακών συμβάσεων.
1.3.6. Επιτροπή κατάρτισης Νομοσχεδίου ελέγχου για διαπλοκή και πελατειακών σχέσεων όλων των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και κρατών ή ιδιωτών.
1.3.7. Επιτροπή κατάρτισης νομοσχεδίων και θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων για την υλοποίηση όλων των έργων που περιγράφονται πιο πάνω και βάσει των μελετών που θα έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο βάσει του προηγούμενου άρθρου.
* οι επιτροπές κατάρτισης Νομοσχεδίων πρέπει εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών να έχουν καταρτίσει και καταθέσει το Νομοσχέδιο.
0 Σχόλια