Κυριακέλης Γιώργος στην Politic.gr: «Η Ελλήνων Συνέλευσις έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει οτιδήποτε είναι προς το δίκαιο του Έλληνα και του περιβάλλοντός του»
Τις δικές του θέσεις για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, και κυρίως του μείζονος σημασίας ζητήματος του περιβάλλοντος, παρέθεσε στην politic.gr ο υποψήφιος βουλευτής N. Χαλκιδικής, Κυριακέλης Γιώργος, με τον πολιτικό φορέα “Ελλήνων Συνέλευσις”
Ο κ. Κυριακέλης έθεσε τις θέσεις του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» αναφορικά με το περιβάλλον αλλά μίλησε και για τον νομό που εκπροσωπεί, τον νομό Χαλκιδική.
Ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να προστατέψουν τα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας;
Είναι αλήθεια ότι στην εποχή μας το κόστος της ενέργειας που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης είναι αρκετά υψηλό και αυτό γιατί η ηλεκτρική ενέργεια έγινε για κάποιους προϊόν κερδοσκοπίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην άνετη διαβίωση και κάλυψη των αναγκών μιας οικογένειας έχοντας υπόψιν ότι ο λογαριασμός θα έρθει αρκετά αυξημένος, λόγου χάριν για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες και ψύξη τους καλοκαιρινούς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παρέχεται στον Έλληνα πολίτη η διασφάλιση χαμηλού κόστους ενέργειας. Μια πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι η παροχή ηλ. ρεύματος χωρίς μεσάζοντες και με χαμηλή φορολογία διότι όλοι μας έχουμε παρατηρήσει το εξής φαινόμενο στους λογαριασμούς: το κόστος τoυ ηλ. ρεύματος που έχει καταναλωθεί σε χ διάστημα μηνών να είναι χαμηλότερο από όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις οι οποίες μπαίνουν συμπληρωματικά αλλά χρεώνονται ως τελικό ποσό του συνολικού λογαριασμού. Μια άλλη πρωτοβουλία που απαιτεί πολύ ανάλυση θα ήταν να εφαρμοστεί μια διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων των νοικοκυριών για παραγωγή ηλ. ενέργειας, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού και εξυπηρετεί και στην υγεία του περιβάλλοντος μας. Θα μπορούσε δηλαδή ο Έλληνας πολίτης να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα με τις σακούλες σκουπιδιών που αντί να καταλήγουν σε χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καύσης για παραγωγή ηλ. ενέργειας.
Πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια σταδιακή απεξάρτηση από τις λιγνιτικές δραστηριότητες;
Οι κυριότεροι παράγοντες για την υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εντός της πολιτείας είναι δύο : Η βούληση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων να υλοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία και η χρηματοδότηση. Η απεξάρτηση αυτή πρώτα από όλα θα ξεκινήσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Ελλήνων Συνέλευσις η οποία έχει θέσει ως κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, έτσι όπως έχει προγραμματιστεί ως πολιτεία θα στραφούμε σε παραγωγή ενέργειας που θα βασίζεται σε διαφορετικές μεθόδους οι οποίες θα σέβονται τόσο τον Έλληνα πολίτη όσο και το ίδιο το περιβάλλον, π.χ εφαρμογή νέων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας όπως η παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση. Η χρηματοδότηση είναι αυτή που θα μας δώσει την δυνατότητα να εκτελέσουμε πλήρως την υλοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας και η Ελλήνων Συνέλευσις είναι η μοναδική η οποία έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο τις Προγραμματικές Δηλώσεις (Αρ.πρ. 6199-04/09/2015) δημιουργώντας μια νομική δέσμευση, οι οποίες αναγράφουν τα οικονομικά εργαλεία τα οποία ουσιαστικά είναι χρήματα που ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες και μέχρι και σήμερα μένουν αναξιοποίητα από τον Κρατικό μηχανισμό με σκοπό την ολική δυνάστευση του Έθνους.
Πώς συνάδει το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με την μετάβαση της χώρας μας σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων;
Μέσα από τις πρακτικές εφαρμογές που ακολουθεί ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα. Όταν έχουμε έναν αποδεδειγμένα τεράστιο πλούτο στα παγκόσμια ταμεία ως έθνος ποία είναι η ανάγκη σήμερα να εξορύξουμε υδρογονάνθρακες; Ποιο θα είναι το όφελος του Έλληνα πολίτη; Ποιο θα είναι το όφελος του περιβάλλοντος του; Ως χώρα το 2019 είχαμε έσοδα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο για τα οποία ο Έλληνας πολίτης ούτε έχει ενημερωθεί ούτε γνωρίζει τι έχουν απογίνει, ούτε είχε σχετικές απολαβές έμμεσα η άμεσα. Όμως για να φτάσουμε ως χώρα να καλύψουμε την ανάγκη μηδενικών εκπομπών ρύπων σημαίνει ότι πρώτα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη σε όλους τους τομείς όπως υγεία, παιδεία, ασφάλεια, εργασία, οικονομία κτλπ, έχει όντως συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα; Άρα είναι θεμιτό ο Έλληνας πολίτης σήμερα να ταλαιπωρείται παντοιοτρόπως και ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός να εστιάζει στην μετάβαση σε πράσινη ανάπτυξη η σε εξόρυξη υδρογονανθράκων; άρα το θέμα είναι να δούμε το ολικό σύνολο των δεδομένων και δεν θα πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς.
Το πρόγραμμα «e-Astypalea» θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας; Π.χ στη Χαλκιδική; Πώς το κρίνετε;
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να αποδείξει πρώτα από όλα ότι ωφελεί τον Έλληνα πολίτη καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του και φυσικά ότι ωφελεί πράγματι το ίδιο το περιβάλλον. Άραγε κατά πόσο έχει εξετασθεί αν πράγματι τα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον; Έχει εξετασθεί αν συμφέρουν τον Έλληνα πολίτη οποιασδήποτε περιοχής σε όλη τη χώρα για να καλύψει τις ανάγκες του; άρα για να γίνει μια ορθή μετάβαση θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν υπόψιν αρκετοί παράγοντες που θα καθορίσουν την λειτουργικότητα αυτής της μετάβασης. Πρώτα από όλα πρέπει να εξετασθεί το κομμάτι της υποδομής που διαθέτει η Χαλκιδική και γενικότερα όλη η Ελλάδα ώστε να υποστηρίξει μια τέτοια μετάβαση διότι δεν θα πρέπει να διαχωρίζουμε περιοχές από το υπόλοιπο σύνολο. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα ηλεκτρικό όχημα σε περίπτωση βλάβης θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό για την άμεση επιδιόρθωση ζημιών ώστε ο πολίτης να έχει άμεσα μεταφορικό μέσο. Υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία τα οποία είναι πλήρως εξειδικευμένα στην επισκευή τέτοιων οχημάτων η θα πρέπει να στέλνεται το όχημα εκτός νόμου η οπουδήποτε αλλού για επισκευή; Η Χαλκιδική είναι κατεξοχήν μια αγροτική περιοχή η οποία έχει πολλούς χωματόδρομους τους οποίους χρησιμοποιούν οι αγρότες για να μετακινηθούν στα χωράφια τους. Κατά πόσο τα οχήματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια χρήση σε δρόμους που όταν βρέχει γεμίζουν νερό και λάσπη; Αντέχουν μια τέτοιου είδους χρήση; Έχουν την απαραίτητη ισχύ ώστε να καλύψουν μετακινήσεις σε δύσβατες περιοχές με φορτίο; Μήπως τελικά το πρόγραμμα αναφέρεται μόνο σε αστικά κέντρα αλλά όχι σε αγροτικές περιοχές άρα τελικά πάλι δημιουργείται ένας διαχωρισμός; Γενικά τι αυτονομία παρέχουν; Πόσο χρόνο χρειάζονται για να γεμίσουν οι μπαταρίες; Πόσος είναι ο χρόνος ζωής και άραγε γίνεται απόσβεση στο χρόνο αυτό; Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμες; Άραγε για όλα τα παραπάνω ποίο θα είναι το κόστος για τον Έλληνα πολίτη σήμερα ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει οικονομικά αυτή τη μετάβαση με την παρούσα οικονομική πορεία; Το βασικότερο όμως που αξίζει να αναφέρω είναι ότι η αγορά οχημάτων απευθύνεται αποκλειστικά από εταιρίες του εξωτερικού, γιατί να μην δημιουργήσουμε δικές μας εταιρίες παραγωγής οχημάτων για τις δικές μας ανάγκες ώστε να τροφοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία με χρήμα σε συνδυασμό με μια μετάβαση που θα είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον με καινοτομίες και τεχνολογίες δικές μας; Μήπως δεν έχουμε ικανούς ανθρώπους με ιδέες και σχέδια να το πράξουν; Η μήπως για άλλη μια φορά θέλουν να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα στο πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης; Η Ελλήνων Συνέλευσις έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει οτιδήποτε είναι προς το δίκαιο του Έλληνα πολίτη και του περιβάλλοντος του γι’ αυτό και οι Προγραμματικές Δηλώσεις αναφέρονται για όλη την Ελλάδα.
Πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;
Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Εάν δώσουμε βάση στην αποφυγή οποιασδήποτε διαδικασίας μπορεί να βλάψει ένα δασικό οικοσύστημα όπως μια πυρκαγιά, τότε έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα ζήσουμε γεγονότα όπως αυτά που είδαμε στο Μάτι στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σίγουρα η πρόληψη προϋποθέτει μια πιο αυστηρή διαδικασία συνεχούς επιτήρησης των δασικών εκτάσεων από το Πυροσβεστικό Σώμα και το Δασαρχείο με αρκετό προσωπικό και με την ένταξη νέων τεχνολογιών όπως επιτήρηση των εκτάσεων αυτών με τεχνητά μέσα τα οποία θα εντοπίζουν εύκολα και γρήγορα μια πυρκαγιά, αλλά και σύγχρονα εργαλεία πυρόσβεσης ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η επέμβαση να είναι άμεση και καθοριστική για την ολική κατάσβεση της. Η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών μπορεί να βασιστεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμοποιεί όσα χρήματα χρειάζονται για την πλήρη αποκατάσταση και επανόρθωση είτε μιλάμε για φυσικό περιβάλλον είτε για κατοικημένη περιοχή. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση οι δύο κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την εκτέλεση μιας διαδικασίας στην πολιτεία είναι η βούληση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων και η χρηματοδότηση, αυτό που θα διασφαλίσει την ανασυγκρότηση πυρόπληκτων περιοχών είναι να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός με στελέχη τα οποία έχουν την βούληση να αποκαταστήσουν και να επανορθώσουν πλήρως μια πυρόπληκτη περιοχή. Η Ελλήνων Συνέλευσις τηρεί αυτούς τους δύο παράγοντες αφού έχει ορίσει ως κύριο μέλημα της την ευημερία του ανθρώπου αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αυτό θα ολοκληρωθεί με την εγκαθίδρυση μιας πολιτείας η οποία θα λειτουργεί με αξίες και αρχές στα πλαίσια της πραγματικής δημοκρατίας η οποία είναι η δημόσια διοίκηση και όχι αυτό που βλέπουμε να εκτελείται σήμερα από κόμματα που υιοθετούν πρακτικές απέναντι στον άνθρωπο.
Πιστεύετε ότι έχει εδραιωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στον Έλληνα πολίτη;
Σίγουρα ο Έλληνας πολίτης με όλα τα γεγονότα που παρακολουθεί να συμβαίνουν και αφορούν την καταστροφή του περιβάλλοντος έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο όμως σίγουρα δεν έχει εδραιωθεί πλήρως μια περιβαλλοντική συνείδηση. Σε αυτό το κομμάτι παίζει τεράστιο ρόλο η παιδεία η οποία βασίζεται πάνω στο ήθος της κοινωνίας και είναι καθήκον της πολιτείας να βασίζεται πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές όπως η λογική, η δικαιοσύνη, η αρετή ,η αισθητική, η αρμονία, η αυτογνωσία, ο σεβασμός ώστε οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν μέσα από την ηθική την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος όπου μέσα σε αυτό εντάσσονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί και ο ίδιος ο άνθρωπος. Όταν ο Έλληνας πολίτης θα διδάσκεται μέσα από την παιδεία για την θέση αλλά και την τεράστια ευθύνη που έχει ως άνθρωπος, ως νοήμον ον, στο φυσικό περιβάλλον, όπως επίσης ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτό διότι ουσιαστικά είναι ο οίκος του και οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τον οίκο του, τότε σίγουρα θα έχει εδραιωθεί μια σταθερή περιβαλλοντική συνείδηση.
Είναι αρκετά αυστηρά τα κριτήρια χωροθέτησης των αιολικών;
Όταν αποδεδειγμένα το μέλημα του κρατικού μηχανισμού είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών και όχι του Έλληνα πολίτη αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δημιουργείται μια ελαστικότητα σε κριτήρια και προδιαγραφές που αφορούν την χωροθέτηση τους. Όμως αξίζει να αναφέρω και να δοθεί μεγάλη βάση στο γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη σε τι οφελεί τον Έλληνα πολίτη η τοποθέτηση αιολικών πάρκων , στην παραγωγή ενέργειας από τη στιγμή που οι λογαριασμοί όλων είναι αυξημένοι, στο περιβάλλον και στην οικονομία της χώρας. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τοποθετήσεις τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους, όπως επίσης και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA δημιουργώντας προβλήματα στα διάφορα ζώα που ζουν εκεί. Τα αιολικά είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο χρίζει μελέτης διότι τα δεδομένα έχουν αποδείξει ότι ο μόνος που έχει πραγματικό όφελος από αυτά είναι αυτός που τα κατασκευάζει, τα πουλάει και τα τοποθετεί.
Σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής η τουριστική ανάπτυξη έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Θα ανοίξει ποτέ η συζήτηση για τη φέρουσα ικανότητα του νομού;
Η χώρα μας είναι μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου με τεράστιες δυνατότητες και ενός παγκόσμιου φήμης φυσικό πλούτο. Η Χαλκιδική που είναι τιμή μου να είναι η γενέτειρα μου δεν υστερεί σε τίποτα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα σε φυσική ομορφιά. Παρόλα αυτά όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι δυνατότητες που παρέχει μια περιοχή όπως η Χαλκιδική. Η φέρουσα ικανότητα του νομού σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι αυστηρές φορολογίες και η εσκεμμένη οικονομική κρίση. Η χώρα μας με μια ορθή διαχείριση πλούτου σε έργα και υποδομές θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα μόνο από τον τουρισμό. Αντί όμως να ανοίξει μια συζήτηση μόνο για την φέρουσα ικανότητα του νομού, δίκαιο θα ήταν να συζητηθεί και κατά πόσο ο Έλληνας πολίτης σήμερα μπορεί να διαχειριστεί τις δυνατότητές που υπάρχουν αλλά και αν μπορεί να απολαύσει την χώρα του συμμετέχοντας ενεργά στον τουρισμό. Άρα θα πρέπει να εξετάσουμε την φέρουσα ικανότητα του Έλληνα πολίτη να αξιοποιήσει τις τουριστικές δυνατότητες που παρέχει αυτή η Ιερή χώρα, αλλά και την φέρουσα ικανότητα του να την απολαύσει διότι είναι δική του. Η Ελλήνων Συνέλευσις έχει αποτυπώσει στις προγραμματικές δηλώσεις τα σχέδια για τον τουρισμό και όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να τις μελετήσουν για να έχουν πλήρη εικόνα του ολικού σχεδίου για την χώρα μας και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Είστε υποψήφιος βουλευτής στην Χαλκιδική. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού, που χρήζουν άμεσης επίλυσης;
Τα προβλήματα είναι σχεδόν ίδια σε όλη την χώρα γιαυτό και θεωρώ ότι ταυτίζονται με όλους τους νομούς και σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που θα αναφέρω. Πρώτα από όλα το οδικό δίκτυο είναι μια μεγάλη πληγή για την Χαλκιδική διότι θα έπρεπε να έχει ένα σωστό οδικό δίκτυο ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι τουρίστες. Δεν υπάρχουν αρκετές νοσοκομειακές μονάδες ώστε να είναι δυνατόν για κάθε κάτοικο της Χαλκιδικής από οποιαδήποτε περιοχή να έχει άμεση ιατρική περίθαλψη εντός της περιοχής που ζει. Αρκετές εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών έδειξαν αδυναμία να διαχειριστούν τον όγκο λυμάτων που υπάρχει το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα θαλάσσια ύδατα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον. Επίσης κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι στον δήμο Αριστοτέλη στην περιοχή του όρους Κάκαβος δραστηριοποιείται μια ιδιωτική εταιρία μεταλλευτικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα με τη δραστηριότητα της σε συνεργασία πάντα με την εκάστοτε κυβέρνηση που δεν έχει ενεργήσει ώστε να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή μεταξύ των δημοτών και την υγεία του ίδιου του περιβάλλοντός μας.
Τι διαφορετικό θα φέρει η «Ελλήνων Συνέλευσις» στην ελληνική πολιτική σκηνή, εφόσον αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση;
Η Ελλήνων Συνέλευσις εκπροσωπεί το τεράστιο ελληνικό πνεύμα που έχει χαράξει το αποτύπωμα του σε όλον τον πλανήτη. Ως εκ τούτου αυτά που φέρει προέρχονται από τον ίδιο τον Έλληνα άνθρωπο και απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως αλλά και σε όλους τους ανθρώπους εν γένει. Το αξιακό σύστημα των 12 αξιών 18 αρχών και 3 πολιτειακών νόμων είναι τα τεράστια θεμέλια που εκεί θα δομήσουμε, θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ολόκληρη την πολιτεία μας. Η δημοκρατία στην πρακτική εφαρμογή σημαίνει δημόσια διοίκηση και απορρέει από την ένωση των δυνάμεων των δημιουργημάτων. Αυτή η δύναμη θα μας οδηγήσει στην απόλυτη ολοκλήρωση της εγκαθίδρυσης της ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ στην οποία θα ζουν και θα βιώνουν όλοι οι άνθρωποι σε ένα υγιές και ορθά δομημένο περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν το τεράστιο μεγαλείο της ζωής και του βίου της ίδιας της ύπαρξής τους, κάτι που σήμερα κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πράξει στην παρούσα κατάσταση, ζώντας μέσα στην μιζέρια και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό είναι καθήκον όλων μας να μοιράσουμε ξανά τα φώτα του πολιτισμού σε όλους τους ανθρώπους, όπου η Ελλήνων Συνέλευσις, οι υποψήφιοι βουλευτές της, και ο πρόεδρος της Αρτέμης Σώρρας δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου στόχου και σκοπού της εγκαθίδρυσης μίας δίκαιης πολιτείας για όλους τους Έλληνες αλλά και για κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως και αυτή είναι μία τεράστια Δια-φορά μας.
0 Σχόλια