ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ;ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ..

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ;

 ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΟΞΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ. ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΚΟΝΗ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΟΣΜΗ.

ΙΣΤΟΡΙΑ. Η ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ 1939. ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ SORBUS AUCUPARIA ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΤΟ 1859 ΑΠΟ ΤΟ HOFMANN ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ. ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ Η ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥΡΒΙΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙΤΑΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΞΥ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΣΥΧΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΄΄ΑΘΩΟ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ …ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.


Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΑ, ΙΟΥΣ Η ΤΟΞΙΝΕΣ. ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΕΜΕΤΟ, ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΡΕΞΗΣ.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ Η ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ 9 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ.

1. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

ΤΑ ΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΨΗΜΕΝΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, Η ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ, ΤΟ CAMPYLOBACTER ΚΑΙ ΤΗ SALMONELLA , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΑ ΕΝΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΥΧΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ​​ΚΡΕΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΦΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.

ΈΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΤΟ 41-84% ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΗΤΑΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ CAMPYLOBACTER ΚΑΙ ΤΟ 4-5% ΗΤΑΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ .

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ CAMPYLOBACTER ΗΤΑΝ ΕΛΑΦΡΩΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ 14-56%, ΕΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΠΑΠΙΑΣ ΗΤΑΝ 36%.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΨΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΜΗΝ ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΟ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΣΚΕΥΗ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ.

2. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΩΔΗ


ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΩΜΑ. ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ, ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ.

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ E. COLI , Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΚΑΙ Η LISTERIA. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΚΑΘΑΡΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΩΜΑ. ΜΕΤΑΞΥ 1973 ΚΑΙ 2012, ΤΟ 85% ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΠΛΕΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΣΑΛΑΤΑΣ ΠΡΙΝ ΦΑΤΕ. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ, ΧΥΛΩΔΗ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΕΘΕΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ.

3. ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ


ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΙΣΤΑΜΙΝΗ, ΜΙΑ ΤΟΞΙΝΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ.

Η ΙΣΤΑΜΙΝΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΟΜΒΡΟΕΙΔΗ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΝΑΥΤΙΑ, ΣΥΡΙΓΜΟ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΨΑΡΙΑ CIGUATERA (CFP). ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΜΙΑΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ CIGUATOXIN, Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΖΕΣΤΑ, ΤΡΟΠΙΚΑ ΝΕΡΑ.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10.000–50.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ Η ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ CFP ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΌΠΩΣ Η ΙΣΤΑΜΙΝΗ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ.

ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΥΔΙΑ, ΤΑ ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ ΕΝΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΑΡΚΑ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΩΝ. ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΑΛΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΛΟΓΩ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ. ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ. ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ.

4. ΡΥΖΙ


ΤΟ ΡΥΖΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΩΣΤΟΣΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ .

ΤΟ ΑΨΗΤΟ ΡΥΖΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΜΕ ΣΠΟΡΙΑ ΤΟΥ BACILLUS CEREUS , ΕΝΟΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΞΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΞΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΨΗΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΣΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.

ΕΑΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΡΥΖΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΖΕΣΤΟ, ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΌΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΤΟ ΡΥΖΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ.

5. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΖΑΜΠΟΝ, ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ, ΤΟ ΣΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΟΤ ΝΤΟΓΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ LISTERIA ΚΑΙ ΤΟΥ STAPHYLOCOCCUS AUREUS ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ Η ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ, ΚΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΑΚΑΘΑΡΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΛΕΠΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ.

ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ LISTERIA ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΟΣΧΑΡΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 0-6%.

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ LISTERIA , ΤΟ 83% ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ, ΕΝΩ ΤΟ 17% ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΕΝΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ Η ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.

ΤΑ ΧΟΤ ΝΤΟΓΚ, Ο ΚΙΜΑΣ, ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΤΕ.

6. ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Η ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΣΤΕΡΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Η ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΟΠΩΣ Η BRUCELLA , ΤΟ CAMPYLOBACTER , ΤΟ CRYPTOSPORIDIUM , ΤΟ E. COLI , Η LISTERIA ΚΑΙ Η SALMONELLA .

ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.

ΜΕΤΑΞΥ 1993 ΚΑΙ 2006, ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1.500 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, 202 ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 150 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΚΑΙ 13 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ Η ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40°F (5°C) ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥΣ.

7. ΑΥΓΑ


ΕΝΩ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΜΑ Η ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ.

ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑΣ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1990, ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑΣ.

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΑΥΓΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 79.000 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΚΑΙ 30 ΘΑΝΑΤΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (FDA).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΥΓΑ ΜΕ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ Η ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ. ΌΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΩΜΑ Η ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΑΥΓΑ.

8. ΦΡΟΥΤΑ


ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΜΟΥΡΑ, ΠΕΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ.

ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ, ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ LISTERIA , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΤΟ ΦΛΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΣΤΗ ΣΑΡΚΑ.

ΜΕΤΑΞΥ 1973 ΚΑΙ 2011, ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ 3.602 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ  322 ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΚΑΙ 46 ΘΑΝΑΤΟΙ. ΤΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 56% ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 38% ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ ΤΟ 6%.

ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΑΧΙΑΣ, ΔΙΧΤΥΩΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ.

ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΜΟΥΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΜΕΟΥΡΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ,  ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΡΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΜΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΟΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΟΥΣ. ΕΑΝ ΤΡΩΤΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ. ΦΑΤΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΚΟΠΟΥΝ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΦΥΛΑΧΤΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.

9. ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΡΕΣ




ΤΑ ΩΜΑ ΛΑΧΑΝΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΜΗΔΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΗΛΙΑΝΘΟΥ, ΤΟΥ ΦΑΣΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ, ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ SALMONELLA , E. COLI ΚΑΙ LISTERIA.

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΖΕΣΤΕΣ, ΥΓΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ.

ΤΟ 2014, ΦΥΤΡΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΕ 115 ΑΤΟΜΑ, ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΤΥΠΟΥ ΩΜΩΝ ΦΥΤΡΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ.

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΦΟΥ ΑΓΓΙΞΕΤΕ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΩΜΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ: ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ — ΤΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ.

ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΤΕ ΤΟ ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ: ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΙΜΑΣ, ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.

ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΧΟΡΤΑ, ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΦΑΤΕ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: 40–140°F (5–60°C) ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΙΟΥΣ Η ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΕΜΕΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ.

ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΤΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ, ΤΑ ΑΥΓΑ, ΤΑ ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΝΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ Η ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16244-ti-einai-ta-sorvika-pou-vlepoume-stis-etiketes-ton-trofimon

 

ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ, ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ. ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ;

 ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΘΩΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΠΟΣΟ ΑΘΩΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ, ΣΕ ΣΚΟΝΗ, ΕΡΕΘΙΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΝΗΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΟ,   ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η  EFSA (EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY)  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ?

Ο ΕΦΕΤ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.https://cibum.gr/oikiaka/sorviko-oksy-sta-trofima-mystika-kai-psemata-3/


Γνωστή τυροσαλάτα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου έτους 2021 για την παρακολούθηση των επιπέδων των προσθέτων», προέβη σε δειγματοληψία τυροσαλάτας με τα παρακάτω στοιχεία: «ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΚΡΟΝΟΣ», βάρους 250 γρ., ημερομηνία ανάλωσης 03 ΔΕΚ. 2021, εταιρεία παρασκευής «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΗ – ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΡΟΝΟΣ», που βρίσκεται στη Συκιά Σερρών.

Το τρόφιμο, εξετάσθηκε από το Α’ Τμήμα, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Δ/νσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε., όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπόμενων από τη νομοθεσία ορίων που αφορούν στα πρόσθετα βενζοϊκό και σορβικό οξύ.https://www.topontiki.gr/2021/11/01/prosochi-o-efet-anakali-tirosalata-photo/

Κατά τη διάρκεια ελέγχου βρέθηκε το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο 

Μουστοκούλουρα μαλακά ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: Μουστοκούλουρα Μαλακά 350 γρ., νηστήσιμα με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 01/08/2021 και αριθμό παρτίδας LOT 1111421, που παράγεται από την εταιρεία «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΟΣ ΕΠΕ».



Επικίνδυνη τυροσαλάτα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ, καθώς βρέθηκαν σε αυτήν ουσίες άνω των επιτρεπόμενων ορίων.
Πρόκειται για την τυροσαλάτα «Κρόνος» στην οποία το βενζοϊκό και σορβικό οξύ ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Γι αυτό το λόγο ο ΕΦΕΤ ανακαλεί την παρτίδα, και ζητά από όσους την έχουν αγοράσει, να μην την καταναλώσουν.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου έτους 2021 για την παρακολούθηση των επιπέδων των προσθέτων», προέβη σε δειγματοληψία τυροσαλάτας με τα παρακάτω στοιχεία: «ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΚΡΟΝΟΣ», βάρους 250 γρ., ημερομηνία ανάλωσης 03 ΔΕΚ. 2021, εταιρεία παρασκευής «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΗ – ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΡΟΝΟΣ», που βρίσκεται στη Συκιά Σερρώνhttps://www.thermisnews.gr/2021/11/blog-post_568.html

 . ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/98 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιανουαρίου 2018 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά το σορβικό ασβέστιο (Ε 203) 



ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ, ΤΟ ΣΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ. ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ;

 ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ,ΤΟΣΑ ΕΨΙΛΟΝ,ΤΟΣΕΣ ΄΄ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ΄΄,ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ,ΤΟΣΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ....

ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΄΄ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ΄΄ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο Π.Ο.Υ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ?

ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝΜ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΑΡΚΩΣ

Ο ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΞΙΑΚΟ, ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ


 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια