ΙΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΕΕ
ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΕΣ Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΥΡΕΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΈΝΩΣΗ.
Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012. Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΩΣ ΤΗΝ 31Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ, ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA) «ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ EFSA ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ T-716/14, Ο ANTHONY C. TWEEDALE ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ EFSA ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 1 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ AARHUS ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2 (ΣΤΟ ΕΞΗΣ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ AARHUS).
Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΤΙΣ «ΔΥΟ “ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ” ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ (ADI) ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ». ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ T-329/17, ΟΙ HEIDI HAUTALA ΚΑΙ MICHELE RIVASI ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ BENEDEK JAVOR ΚΑΙ BART STAES, ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ EFSA ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ. Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ «ΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΤΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΑ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ» ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER, IARC) ΕΙΧΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ, ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015, ΤΗ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ ΚΑΙ, ΟΤΙ, ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015, Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΤΙΜΟΥΣ ΤΗΣ EFSA ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΤΙ Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΣΕ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, Η EFSA ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΗ ΖΗΤΗΘΕΙΣΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΑΙΤΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΩΣ ΕΞΗΣ: (I) Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ· (II) ΔΕΝ ΣΥΝΕΤΡΕΧΕ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ· (III) ΔΕΝ ΣΥΝΕΤΡΕΧΕ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ «ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ· ΚΑΙ (IV) Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ Η ΔΙΕΞΑΧΘΕΙΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 3 . ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.
ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ (T-716/14 ΚΑΙ T-329/17), ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ «ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ Η ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΤΟΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ Η ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ «ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΖΗΤΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ «ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ AARHUS. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΣΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ, ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ, ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΝΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ. ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ, ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΩΣ ΔΥΝΑΜΕΝΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΟΙ ΖΗΤΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ. ΣΥΝΑΦΩΣ, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2002. ΈΚΤΟΤΕ, Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Η ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΥΡΕΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΈΝΩΣΗ. ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.
Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ. ΟΙ ΖΗΤΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ.
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η EFSA ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΖΗΤΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ. ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ EFSA ΟΤΙ Η ΤΥΧΟΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ AARHUS, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ «ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ AARHUS, ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΕΑΥΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΕΣ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΣΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΕΑΥΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΖΗΤΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ «ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ, Η EFSA ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΤΟΥΤΟ ΘΑ ΕΘΙΓΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΖΗΤΗΘΕΙΣΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ T-716/14 TWEEDALE, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ Η EFSA ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΤΩΝ ΖΗΤΗΘΕΙΣΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ T-329/17 HAUTALA Κ.ΛΠ., ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ Η EFSA ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ «ΥΛΙΚΟ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ» ΚΑΙ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ» ΤΩΝ ΖΗΤΗΘΕΙΣΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ.
1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 1049/2001 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 30ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2001, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΕΕ 2001, L 145, Σ. 43). 2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) 1367/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 6ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ AARHUS ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΕΕ 2006, L 264, Σ. 13).3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 1107/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 21ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 79/117/ΕΟΚ ΚΑΙ 91/414/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΕΕ 2009, L 309, Σ. 1).
https://lawnet.gr/law-news/prosvasi-stis-meletes-toxikotitas-ti/
Ίχνη του Roundup σε δημητριακά, μπύρες και κρασιάhttps://www.insurancedaily.gr/ichni-toy-round-up-se-dimitriaka-mpyres-kai-kr/
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΕΡΕΙΕΣ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΣΚΟΥΝ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑΝ ΕΤΩΝ,ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΠΕΙΡΟΙ ΑΚΟΜΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ
ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟΝ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Α-ΛΗΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ΜΑΣ
ΨΑΞΕ-ΜΑΘΕ-ΕΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗ ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ, ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ
0 Σχόλια